43307
Availability:
Biblioteka Wydziału Konserwacji
There are copies available to loan: sygn. 3792 MAG (1 egz.)
Notes:
General note
Miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronach 329-343. Indeks.
Summary, etc.
Streszczenie: Książka Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera jest kolejną publikacją Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie adresowaną do czytelników zainteresowanych staropolską kuchnią i kulturą stołu, historią wyżywienia i literaturą kulinarną. Jest to opracowana i bogato ilustrowana wersja pracy doktorskiej Bogdana Gałązki, przygotowanej pod kierunkiem prof. dr. Jarosława Dumanowskiego i obronionej jesienią 2023 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Fragmenty recenzji tej pracy niech będą przystawką do lektury: „Książki kucharskie są unikalnym źródłem informacji. Wybrane materiały źródłowe pozwoliły najlepiej wykorzystać to, co Bogdan Gałązka ma wyjątkowego w porównaniu z innymi badaczami historii – wiedzę kulinarną i doświadczenie szefa kuchni. To pozwala na zrozumienie i ukazanie tych aspektów twórczości Jana Szyttlera, które dla zwykłego historyka są trudne do dostrzeżenia i czyni tę pracę interdyscyplinarną. Jednocześnie ułatwia odniesienie badań historycznych do teraźniejszości, łącząc Jana Szyttlera z współczesnymi ideami wegetarianizmu”. [Od wydawcy]
Funding information note
Finansowanie: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Polska)
Language note
Streszczenie w języku angielskim.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again