43307
Status dostępności:
Biblioteka Wydziału Konserwacji
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3792 MAG (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia na stronach 329-343. Indeks.
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Streszczenie: Książka Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera jest kolejną publikacją Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie adresowaną do czytelników zainteresowanych staropolską kuchnią i kulturą stołu, historią wyżywienia i literaturą kulinarną. Jest to opracowana i bogato ilustrowana wersja pracy doktorskiej Bogdana Gałązki, przygotowanej pod kierunkiem prof. dr. Jarosława Dumanowskiego i obronionej jesienią 2023 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Fragmenty recenzji tej pracy niech będą przystawką do lektury: „Książki kucharskie są unikalnym źródłem informacji. Wybrane materiały źródłowe pozwoliły najlepiej wykorzystać to, co Bogdan Gałązka ma wyjątkowego w porównaniu z innymi badaczami historii – wiedzę kulinarną i doświadczenie szefa kuchni. To pozwala na zrozumienie i ukazanie tych aspektów twórczości Jana Szyttlera, które dla zwykłego historyka są trudne do dostrzeżenia i czyni tę pracę interdyscyplinarną. Jednocześnie ułatwia odniesienie badań historycznych do teraźniejszości, łącząc Jana Szyttlera z współczesnymi ideami wegetarianizmu”. [Od wydawcy]
Uwaga dotycząca finansowania
Finansowanie: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Polska)
Uwaga dotycząca języka
Streszczenie w języku angielskim.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej