43594
Book
In basket
Availability:
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. B 13761 OG (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronie 40.
Summary, etc.
Streszczenie: Album prezentuje interesujące spojrzenie na to, jak w kolejnych wiekach przedstawiano w sztuce jedzenie, czym zastawiano stoły, co spożywano i jak dbano o kulturę jedzenia. O tym, że jedzenie jest czynnością naszej egzystencji zaświadczają liczne dzieła malarskie, pokazujące różnego rodzaju produkty i potrawy. Jedzenie to także „materiał” dla sztuki realizujący się w postaci martwych natur, scen „stołowych”, kuchennych czy rodzajowych. Warstwę ilustracyjną albumu tworzy ok. 150 reprodukcji światowego i polskiego malarstwa, rysunku i grafiki – od malowideł w grobowcach egipskich po sztukę dwudziestolecia międzywojennego. Najliczniejszą reprezentację ma malarstwo niderlandzkie i flamandzkie XVI–XVIII wieku, ale także sztuka realizmu wieku XIX i impresjonizm. Albumowi towarzyszy esej autorstwa Mai Łozińskiej.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again